top of page
 • Writer's pictureJohanna Alm

Webbanalys – vad är det och varför behövs det? 

Webbanalys är processen att samla in, mäta och analysera data från webbplatser. Man brukar säga att webbanalys är en del av det större området digital analys, det vill säga analys av all digital närvaro. Till skillnad från digital analys så lägger webbanalys sitt fokus på analys av webbsidor och webbapplikationer. 


Varför är webbanalys viktigt?


 1. Förbättrad användarupplevelse: Med webbanalys kan du se exakt hur många som besöker din webbplats, hur de hittar dit och vad de gör när de är där. Det ger dig en klar bild av vad som fungerar och vad som kan förbättras på din hemsida.

 2. Ökad konvertering: Genom att förstå vad som driver engagemang och konverteringar kan du optimera din hemsida för att uppmuntra besökarna att genomföra önskade åtgärder, som att köpa en produkt eller prenumerera på ett nyhetsbrev.

 3. Målgruppsinsikt: Vet du vilka dina mest engagerade besökare är? Webbanalys ger dig insikt om besökarnas demografi, deras intressen och deras beteende på din webbplats. Denna kunskap är ovärderlig för både din hemsida och företaget i stort.

 4. SEO & Marknadsföring: Data från webbanalys hjälper dig att förstå vilka sökord och kampanjer som genererar trafik och konverteringar, vilket gör att du kan finjustera dina SEO-strategier och marknadsföringskampanjer.

 5. Enkelt och kostnadseffektivt: Verktyg som Google Analytics erbjuder gratisversioner som är kraftfulla nog för de flesta webbplatser - och de är relativt enkla att installera. Det kan vara en liten inlärningskurva, men de insikter du får är värt ansträngningen.

 6. Mer välgrundade beslut: Istället för att gissa eller gå på magkänsla kan du fatta välgrundade beslut baserade på data.webbanalys via datorn


Vanliga områden för webbanalys 

Här är några vanliga områden inom webbanalys, en snabb genomgång av vad de innebär och hur du drar mest nytta av dem. 


Trafikanalys: Med trafikanalys menas i det här fallet att analysera din hemsidas trafik. Detta inkluderar exempelvis att mäta hur många besökare som kommer till webbplatsen, varifrån de kommer (t ex. sökmotorer, sociala medier, direkttrafik) och vilka enheter de använder vid besöket.


Beteendeanalys: En beteendeanalys kan påvisa hur besökare interagerar med dina sidor på webbplatsen, vilka sidor som besöks mest, hur lång tid besökarna spenderar på vissa sidor och vilka vägar de tar genom webbplatsen.


Konverteringsoptimering: När du har klargjort vilka mål som är viktigast att mäta på din hemsida kan du också mäta hur många som faktiskt genomför dem och få insikter kring hur du gör för att öka din konverteringsgrad. 


Innehållsoptimering: En webbanalys kan visa vilket innehåll som är mest engagerande eller mest effektivt för att uppnå specifika mål. Det gör att du lättare kan anpassa innehållet på din hemsida utifrån dina önskemål.


Teknisk prestanda: Webbanalysen kan också ge insikter kring tekniska aspekter av webbplatsen, såsom laddningstider och generella fel i kod. Detta gör att du kan ställa mer effektiva krav på din leverantör av hemsidan och förbättra din användarupplevelse. 


Hur kommer man igång med webbanalys?


Att komma igång med webbanalys är enklare än många tror. Här är några grundläggande steg:


 1. Välj ett analysverktyg: Google Analytics är ett av de mest populära och kraftfulla verktygen och erbjuder en gratis version som passar de flesta små till medelstora webbplatser. Men det finns såklart många fler verktyg där ute. Känns det som en djungel så är du välkommen att kontakta oss för hjälp. Vi är vana vid att genomföra kravanalyser och hjälpa företag att välja det analysverktyg som är mest effektivt för just deras verksamhet. 

 2. Implementera spårningskoden: När du har valt ett verktyg behöver du lägga till dess spårningskod på din webbplats. Detta är vanligtvis en enkel process som involverar att lägga till en liten kodsnutt på din webbplats.

 3. Lär dig grundläggande rapporter: Börja med att skapa en förståelse för verktygets grundläggande rapporter som besökstrafik, trafikkällor, sidvisningar och genomsnittlig besökstid. Det kommer att ge dig en grund att stå på i takt med att du blir en mer avancerad användare. 

 4. Utforska och experimentera: När du börjat bli bekväm så kan du börja utforska mer avancerade funktioner som konverteringsspårning och beteendeflöden för att få djupare insikter.


Sammanfattning

Webbanalys är inte bara för dataanalytiker eller stora företag. Det är ett viktigt verktyg för alla som vill förstå och förbättra sin digitala närvaro. Genom webbanalys kan du fatta mer informerade beslut som leder till bättre användarupplevelser, högre konverteringsfrekvenser och, i slutändan, ökade resultat. 


Den grundläggande idén är att använda insikterna från webbanalysen för att optimera webbplatsen och dess innehåll så att den bättre uppfyller besökarnas behov. Men webbanalys kan också vara som att öppna en skattkista fylld med information om dina potentiella kunder, något som är avgörande för alla företag som vill utvecklas och växa. 

Frågor? Funderingar? Bara att höra av dig! コメント


bottom of page