top of page
  • Writer's pictureJohanna Alm

Har du valt rätt KPIs för din hemsida?
Ett vanligt problem idag när det gäller företag och KPIs är att man inte ser “skogen för alla träd”. Det innebär att man har valt för många KPIs som man ska rapportera och mäta på. Men det finns också ett annat problem, nämligen att man faktiskt inte har någon aning om vad KPIs på webben kan vara och hur de kan tänkas att se ut. 


Vad är KPIs och varför är det viktigt?


KPIs, eller Key Performance Indicators, är mätbara värden som används för att bedöma hur väl ett företag presterar mot sina mål och strategier. Dessa kan variera beroende på företagets bransch, mål och specifika behov, men syftar alltid till att ge insikt och vägledning för att uppnå önskad framgång.


Genom att använda KPIs kan företag identifiera och fokusera på de områden som är mest relevanta och viktiga för dess verksamhet. Detta kan inkludera allt från försäljningskonverteringar och kundtillfredsställelse till webbplatsens prestanda och marknadsföringsinsatser.


KPIs på hemsidan är alltså de viktigaste huvudmålen på hemsidan och alla övriga mål ska hjälpa huvudmålet att uppnås. Oavsett om det är längre besökstid, att skicka iväg en intresseanmälan eller att genomföra ett faktiskt köp, så är KPIs tätt sammanknutna med företagets affärsmål och anledningen till att man har en hemsida. 


Var kommer digital analys in?


Digital analys handlar om att samla in och analysera data relaterad till företagets webbnärvaro. Det kan innefatta allt från webbplatsbesök och användarbeteende till marknadsföringskampanjer och sociala medier.


Genom digital analys kan man som företag få insikt i hur din webbplats och din digitala närvaro fungerar i praktiken. Det gör det möjligt att identifiera styrkor och svagheter, upptäcka möjligheter till förbättring och fatta informerade beslut för att optimera resultat.


Implementering av KPIs och digital analys


För att dra nytta av KPIs och digital analys behöver företag först och främst identifiera vilka områden och mätvärden som är mest relevanta för deras verksamhet och mål. Det är viktigt att välja KPIs som är mätbara, realistiska och relaterade till företagets övergripande strategi.


När dessa KPIs har fastställts är nästa steg att implementera dessa mål för att samla in och analysera data. Det finns en mängd olika verktyg och plattformar tillgängliga för digital analys, inklusive Google Analytics, Adobe Analytics med flera. Det är viktigt att välja det verktyg som bäst passar företagets behov och resurser. Har ni redan ett verktyg så kan det vara bra att gå igenom och se så att er uppsättning faktiskt mäter och bidrar till att förbättra era KPIs. 


Exempel på KPIs till din hemsida


Här följer några exempel på vad som skulle kunna vara KPIs på din hemsida. Alla passar inte alla och det är dessutom bättre med “färre men värre” när det gäller KPIs. Se alltså listan som en inspiration, inte som handfasta tips, och plocka det som du tycker stämmer bäst överens med din verksamhet.

 

  • Time on site/antal pageviews. Ifall din verksamhets mål är att du vill att besökaren ska spendera lång tid på din hemsida eller läsa flera artiklar/blogginlägg, då kommer dessa mått vara viktiga för dig.

  • Antal leads via intresseanmälan/formulär. Om ditt mål är att få leads för nykundsbearbetning, då är detta givet.

  • Unika köp/total revenue. Ifall du säljer produkter eller tjänster online vill du självklart mäta hur många som faktiskt köper och vad du tjänar.


Dra nytta av insikterna


När data samlas in och analyseras är det viktigt att använda insikterna för att fatta beslut och boosta företagets tillväxt. Insikterna kan leda till att man exempelvis justerar marknadsföringsstrategier, förbättrar användarupplevelsen på webbplatsen eller optimerar konverteringsprocessen.


Genom att kontinuerligt övervaka och utvärdera KPIs kan företag säkerställa att de håller sig på rätt spår och får bästa möjliga fördel av sin digitala närvaro. Detta är avgörande för att maximera sin potential i dagens konkurrensutsatta onlinelandskap.
Commentaires


bottom of page