top of page
  • Writer's pictureJohanna Alm

Maximera din digitala marknadsföring med UTM-taggar

Att kunna mäta och analysera resultaten av dina marknadsföringsinsatser är helt avgörande för att optimera din strategi och uppnå bästa möjliga resultat. Men hur vet du vilken av dina marknadsföringskampanjer eller -kanaler som faktiskt presterat bäst? Ett av de mest kraftfulla verktygen för att analysera marknadsföringskampanjer och kanaler är UTM-taggar.

Vad är UTM-taggar? 


UTM står för Urchin Tracking Module och är en bit kod som du lägger till i en webbadress för att spåra källan till trafik till din webbplats. Dessa taggar ger dig detaljerad information om var besökarna kommer från, vilken kampanj de interagerade med, vilken annons de klickade på och mycket mer.


UTM-tagg uppbyggnad

Utan UTM-tagg så kan det vara svårt för ditt analysverktyg att avgöra varifrån besökaren kom. Du får inte heller veta vilken av dina annonser eller kampanjer som bidrog till att besökaren landade på just din hemsida.


Fördelar med att använda UTM-taggar i din marknadsföring


Exakt spårning av källor: Genom att lägga till UTM-taggar kan du identifiera exakt vilka marknadsföringskanaler som genererat trafik till din webbplats. Oavsett om det är organisk sökning, betald annonsering, sociala medier eller e-postkampanjer kan du spåra källan till varje besökare.


Djupare analys av kampanjer: Med UTM-taggar kan du inte bara se hur många besökare en kampanj genererar, utan också vilka specifika annonser eller inlägg som är mest effektiva. Detta ger dig möjlighet att optimera dina kampanjer i realtid för att maximera deras effektivitet.


Bättre förståelse för din målgrupp: Genom att analysera UTM-taggar kan du få en djupare förståelse för din målgrupps beteende och preferenser. Du kan se vilka typer av innehåll eller budskap som engagerar dem mest - och använda insikterna för att skapa ännu mer effektiva kampanjer i framtiden.


utm-tagg vilka delar ga4

Vilka delar består en UTM-tagg av? 


En UTM-tagg består typiskt av sex delar, var och en representerar olika typer av data:


utm_source: Den här parametern används för att identifiera vilken källa trafiken kommer från. Exempelvis kan det vara "google", "nyhetsbrev", eller "facebook".


utm_medium: Detta anger vilken typ av medium som användes, som "cpc" för kostnad per klick, "banner", "email", eller "social".


utm_campaign: Den här parametern identifierar en specifik kampanj. Det kan vara namnet på en reklamkampanj eller en särskild marknadsföringsaktion, som "sommarens_rea" eller "lansering_av_ny_produkt".


utm_id: Kampanj-ID som används främst för att koppla ihop din UTM-tagg med andra kampanjer. Möjliggör dessutom att man kan importera kostnadsdata in i GA4 och koppla ihop med befintlig data.


utm_term: Används för betalda sökkampanjer för att ange sökord som användes för att locka användaren till webbplatsen. Det är användbart för att förfina vilka sökord som är effektiva.


utm_content: Den här parametern används för att skilja mellan liknande innehåll eller länkar inom samma annons. Det hjälper till att identifiera vilken specifik länk eller vilket innehåll som klickades på när flera länkar pekar till samma URL. Väldigt användbart om man har snarlika annonser och vill genomföra A/B test. 


Våra bästa tips kring UTM-taggar


Nu när vi gått igenom fördelarna med att använda UTM-taggar, låt oss titta på hur du kan implementera dem mer effektivt i din marknadsföringsstrategi!


Använd en UTM-taggsbyggare: Det finns flera verktyg tillgängliga online som gör det enkelt att skapa och hantera UTM-taggar. Googles egna verktyg låter dig ange bland annat källa, medium och kampanjen för varje länk, vilket ger dig bra kontroll över din spårning. 


Automatisk UTM-taggning: Det finns också sätt att använda sig av automatisk UTM-taggning, antingen via annonsverktyg eller att man konstruerar egna dynamiska UTM-taggar. 


Håll dig organiserad: Det är viktigt att hålla en ordentlig struktur och konsekvent namngivning för dina UTM-taggar. Detta gör det enklare att analysera data senare och undvika förvirring. Det absolut bästa sättet att hålla koll på detta är att använda sig av en UTM-taggningsmall. Här bjuder vi på en gratis som du eller ditt företag kan använda!


Utbilda ditt team: Se till att alla som är involverade i din marknadsföring förstår vikten av UTM-taggar och vet hur man använder dem korrekt. Ju mer kunskap ditt team har, desto bättre kan ni dra nytta av insikterna.


Håll koll: Även om alla är informerade så sker det ibland misstag. Se till så att någon har övergripande koll så att alla fortsätter använda samma stavning, samma typ av namngivning och fyller i det gemensamma dokumentet så ni minns senare vilka kampanjer som hade vilka länkar. 


Hoppas att detta gav er lite mer kött på benen! Frågor, önskemål för framtida inlägg, feedback? Bara att mejla, vi vill gärna höra från dig!

Comments


bottom of page